Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Nagyon fontos légyszi segítsetek

Főoldal » Középiskola » Matematika
382
Csatoltam képet.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

3
10. feladat:
(x - x2) / (x - 1) = [x * (1 - x)] / (x - 1) = [-x * (x - 1)] / (x - 1) = -x
1

11. feladat:
A villanyoszlop , az árnyéka és a napsugár egy olyan derékszögű háromszöget határoz meg, amelynek a villanyoszlop és az árnyék a két befogója, a napsugár pedig az átfogó.
A villanyoszlop magasságát jelölje: x, az árnyékot: y. A napsugár a vízszintessel α szöget zár be. Tehát az adataink:
y = 6,7 m
α = 40⁰
x = ?
Az α az y befogó és az átfogó által bezárt szög, tehát alkalmazzuk a tangens szögfüggvényt:
tgα = x / y
tg 40⁰ = x / 6,7
0,8391 = x / 6,7
5,6 = x
Tehát a villanyoszlop 5,6 m magas.
1

16. feladat:
- minden 3. figura gonosz
- minden 5. figura nem tetszik
Ez azt jelenti, hogy minde 15. figura nem tetsző gonosz (a 3 és az 5 legkisebb közös többszöröse a 15)

a)
12 db nem tetsző gonosz figura van, tehát 12 * 15 = 180 db figura van összesen.

b)
Nem igaz, mert minden 15. figurát vennénk ki a sorból, de minden 5. figura nem tetszik neki. Tehát a nem tetsző figuráknak csak a harmadát vennénk ki. Minden 3. figura gonosz, mi pedig csak minden 15. figurát vennénk ki, tehát a gonosz figuráknak csak az ötödét vennénk ki. Maradna benne gonosz figura is, ami tetszik és jó figura is, ami nem tetszik.

c)
Mivel minden figura vagy jó vagy gonosz, ezért 3 figura kiválasztása esetén biztosan valamelyikből 2 db lesz. (Pl. ha 1.-re jót huztunk, 2.-ra pedig rosszat, akkor 3. húzásnál teljesül a feltétel.)

d)
Összesen 180 db figura van. Minden 3. gonosz, azaz 180:3 = 60 db gonosz figura van.
A 180-ból minden 5. nem tetszik, azaz 180:5 = 36 db nem tetsző figura van.
A 36 nem tetsző figurából 12 gonosz, tehát 36 - 12 = 24 db jó figura.
A gonosz és a nem tetszőket is kivesszük a gyűjteményből, tehát kivesszük az összes gonosz figurát és a nem tetsző jó figurákat:
180 - 60 - 24 = 96 db figura marad.

e)
p = k/n, ahol n az összes eset száma, k pedig a kedvező esetek száma (aminek a valószínűségét kérdezik).
n = 180 db
k = 180 - 60 = 120 db jó figura van (nem gonosz)
p = k/n = 120/180 = 2/3 = 0,667 a valószínűsége annak, hogy a kiválasztott figura nem gonosz.
0