Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia

Főoldal » Középiskola » Kémia
1160
1,00 g glükózból és Szacharózból álló porkeverékkel elvégezve az ezüsttülörpróbát, 162 mg ezüstöt választottak le. Milyen anyagmennyiség-arányban tartalmazta a porkeverék a kétféle cukrot?

Ismeretlen összetételű ribóz-dezoxiribóz porkeverék 5,00 g-ját vízben oldva elvégeztük vele az ezüsttükörpróbát. Ennek során 7,56 g ezüst vált le. Adja meg a kiindulási porkeverék tömeg%-os összetételét!
Nagyon szépe köszönöm!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Szia!

1.,

M(szach)=342 g/mol
M(glük)=180 g/mol

A kettő közül egyedül a glükóz adja az ezüsttükör-próbát, mégpedig mólonként két mol ezüstöt leválasztva.
A 162 mg (=0,162 g) ezüst 0,162/107,8=0,001503 mol. A glükózé ennek fele lesz, azaz 0,0007501 mol. Ez 0,0007501×180=0,135 g tömegnek felel meg, így szacharózból 1-0,135=0,865 g van.
Ez pedig 0,865/342=0,00253 mol. Ezek aránya 0,00253/0,0007501=3,37 szacharóz-glükóz aránynak felel meg.

2.
M(rib)=150 g/mol
M(dez)=134 g/mol

Ebben az esetben mind a kettő cukor adja az Ag-próbát, hasonlóan, kétszeres mennyiségű ezüst leválásával.
Az ezüst anyagmennyisége 7,56/107,8=0,07013 mol. A cukoré ennek fele, 0,03506 mol, de ez most a két komponens anyagmennyiségének összege.
Legyen a ribóz anyagmennyisége x, ekkor a dez-ribózé 0,03506-x.
A minta tömege (5 g) azonban ezen anyagmennyiségek és a moláris tömegük szorzatának összege, vagyis:

m=5g=150x+134(0,03506-x)
5=16x+4,698
16x=0,302
x=0,0189

Tehát a ribóz anyagmennyisége 0,0189 mol, ami 150×0,0189=2,83 g. Ekkor a dez.ribóz tömege 5-2,83=2,17 g lesz.
Így a ribóz tömegszázaléke 2,83/5×100=56,6%, míg a dez-ribózé a maradék, 43,4%.
3