Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika segítség!

Főoldal » Középiskola » Fizika
522
1250 kg tömegű autó állandó sebességgel halad. μ=0.25 Mekkora maximális sebességgel haladhat az autó, hogy ne csússzon meg a 100m sugarú kanyarban.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Körmozgás, dinamika, erők, centripetális, centrifugális
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A maximális sebességnél (ahol nem csúszik meg) a centripetális erő és a súrlódási erő egyenlő.

`cancel(m)*v_(max)^2/r` = `mu*cancel(m)*g`

`v_(max)` = `root()(mu*r*g)` = `root()(0.25*100*10)` = 15,81 `m/s`
1