Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Súly

Főoldal » Középiskola » Fizika
896
Egy emberre,tengerszinten,ahol a gravitációs gyorsulás g=9,81 m/s2,egy 720 N nagyságúgravitációs erőő hat.Mekkora lesz az ember súlya a Mount Everest (8882 m) csúcsán.A Föld sugara =6400 km.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Először meghatározzuk az ember tömegét:

`m_1` = `F/g` = `720/9.81` = 73,4 kg


r = 6400 km = 6400 000 m


`F = G*(m_1*m_f)/r_f^2`

A Föld tömege:

`m_f` = `(F*r_f^2)/(G*m_1)` = `(720*(6.4*10^6)^2)/(6.67*10^(-11)*73.4)` = `6.023*10^(24)` kg

Az ember súlya a hegycsúcson:

F = `G*(m_1*m_f)/(r_f+r_h)^2` = `6.67*10^(-11)*(73.4*6.023*10^(24))/(6.4*10^6+8882)^2` = 718 N

Az ember súlya a hegycsúcson 718 N.
0