Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
607
Egy mozgásban lévő test sebessége 36 km óránként, tömege 500 kg. Tudva, hogy egyenletesen mozog, és a súrlódási erő a test súlyának tized része, számítsd ki a húzóerő és súrlódási erő munkáját és mindkettő teljesítményét 10 perc alatt.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
v = 36 km/h = 10 m/s
m = 500 kg
t = 10 perc = 600 s

G = m·g = 5000 N (a test súlya)
Fs = G/10 = 500 N (a súrlódás)

Ha egyenletesen mozog, akkor a húzóerő pont megegyezik a súrlódási erővel, hisz ekkor lesz az erők eredője 0.
Fh = 500 N

10 perc alatt ennyi utat tesz meg:
s = v·t = 10 m/s · 600 s = 6000 m

A húzóerő munkája:
W₁ = Fh · s = 500 N · 6000 m = 3·10⁶ Nm
A súrlódás munkája ugyanennyi, csak negatív az előjele, mert Fs az elmozdulás irányával ellentétes:
W₂ = -3·10⁶ Nm

P=W/t
Oszd el 600-zal, azt már nem csinalom meg....
1