Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek SOS

Főoldal » Középiskola » Matematika
604
Határozd meg, hogy a következő egyenletek közül mely esetben lesz a diszkrimináns pozitív, negatív, illetve 0?

a) 1/2(x-5)^2-x/3=x/6

b) (2-x)^2-(3-x)2=(6-x)^2

c) (x-1/2)^2+1/6=(3x-1/2)^2+7/24

Csatoltam képben, hogy egyértelműbbek legyenek a törtek
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
a)
1/2 * (x - 5)2 - x/3 = x/6 / * 6
3 * (x - 5)2 - 2x = x
3 * (x2 - 2 * x * 5 + 52) - 2x = x
3 * (x2 - 10x + 25) - 2x = x
3x2 - 30x + 75 - 2x = x
3x2 - 32x + 75 = x / - x
3x2 - 33x + 75 = 0

Diszkrimináns: D = b2 - 4 * a * c

D = (-33)2 - 4 * 3 * 75 = 1089 - 900 = 189 > 0 , tehát a diszkrimináns pozitív.

b)
(2 - x)2 - (3 - x)2 = (6 - x)2
22 - 2 * 2 * x + x2 - (32 - 2 * 3 * x + x2) = 62 - 2 * 6 * x + x2
4 - 4x + x2 - (9 - 6x + x2) = 36 - 12x + x2
4 - 4x + x2 - 9 + 6x - x2) = 36 - 12x + x2
2x - 5 = 36 - 12x + x2 / - 2x ; + 5
0 = x2 - 14x + 41
D = (-14)2 - 4 * 1 * 41 = 196 - 164 = 32 > 0 , tehát a diszkrimináns pozitív.

c)
[ (x - 1) / 2 ]2 + 1/6 = [(3x - 1) / 2]2 = 7/24
(x2 - 2 * x * 1 + 12) / 4 + 1/6 = ( (3x)2 - 2 * 3x * 1 + 12 ) / 4 + 7/24
(x2 - 2x + 1) / 4 + 1/6 = 9x2 - 6x + 1) / 4 + 7/24 / * 24
6 * (x2 - 2x + 1) + 4 = 6 * (9x2 - 6x + 1) + 7
6x2 - 12x + 6 + 4 = 54x2 - 36x + 6 + 7
6x2 - 12x + 10 = 54x2 - 36x + 13 / - 6x2 ; + 12x ; - 10
0 = 48x2 - 24x + 3
D = (-24)2 - 4 * 48 * 3 = 576 - 576 = 0 a diszkrimináns.
1