Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kémia! Nagyon szeretném megérteni! Levezetést kérnék szépen!! Köszönöm!!

Főoldal » Középiskola » Kémia
1796
Összekeverünk 5,0 dm^3 szén-monoxid gázt 8,0 dm^3 azonos állapotú nitrogéngázzal.
a, Adja meg a gázelegy anyagmennyiség-százalékos összetételét!
b, Számítsa ki a gázelegy átlagos moláris tömegét!

Hány m^3 standardállapotú szén-dioxid-gáz fejlődik, ha 3 tonna 90%-os tisztaságú mészkövet kiégetnek?

146 g nátrium-karbonátból és nátrium-hidrogén-karbonátból álló porkeveréket tömegállandóságig hevítenek, így 137 g anyag marad. Hány tömeg% nátrium-karbonát volt a keverékben?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

2
Az elsőt megoldom:
Ha azonos az állapotuk, akkor 1 dm³-ben ugyanannyi mol gáz van mindkettőből, de nem tudjuk, hogy mennyi, mert nem tudjuk a z állapotot (hőmérsékletet és nyomást). Nevezzük x-nek.

5 dm³-ben van 5x mol CO
8 dm³-ben van 8x mol N₂

a) A kettő együtt 13x mol, amiből 5x/13x = 5/13 rész CO és 8/13 rész N₂ Százalékban ezek 38,5% és 61,5%.

b) 1 mol CO tömege 12+16 = 28 g
1 mol N₂ tömege 2·14 = 28 g
Egyforma, ebből már sejthető, hogy ez lesz a válasz is, de számítsuk végig:
Összesen van 5x·28 g CO és 8x·28g N₂, ami együtt 13x mol, ezért az átlagos moláris tömeg:
(5x·28 + 8x·28) / 13x = 28
0

Szia!

Bongolo megoldása rendben van, a többiben segítek.

2.

CaCO3=CaO+CO2

A 3 tonna 90%-os mészkő valójában 3×0,9=2,7 tonna, azaz 2.700 kg, 2.700.000 g. Moláris tömege 100 g/mol, így aynagmennyisége 2.700.000/100=27.000 mol. A reakcióegyenletből látható, hogy ugyanennyi CO2 is fog keletkezni.
Standard állapotban a gázok moláris térfogata 24,5 dm3/mol, azaz ennyi CO2 27.000×24,5=661.500 dm3, azaz 661,5 m3 lesz.

3.,

Egyedül a nátrium-hidrogén-karbonát bomlik el, mégpedig így:

2NaHCO3=Na2CO3+H2O+CO2

A hevítés során a víz és a CO2 is eltávozik, melyek együttes tömege 18+44=62 g/mol. Ennyi tömegcsökkenés követi 2 mol nátrium-hidrogén-karbonát bomlását, azaz egy mólét 31 g.
A hevítés alkalmán a tömegcsökkenés 146-137=9 g, aminek 9/31=0,2903 mol nátrium-hidrogén-karbonát felel meg. Ennek tömege (M=84 g/mol) 0,2903×84=24,4 g.
Így a nátrium-karbonát tömege a maradék, azaz 146-24,4=121,6 g. Ez 121,6/146×100=83,3%
0