Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kénsavoldatot készítünk

Főoldal » Középiskola » Kémia
563
98 t%-os 1,84 g/cm³ sűrűségű tömény kénsavat 100 cm³ vízzel összekeverünk. A keletkező oldat 142 cm³ lett. Ennek 1 cm³-éből 200 cm³ törzsoldatot készítettünk, amelynek 10 cm³-es részleteit 0,1 mol/dm³ koncentrációjú NaOH oldattal közömbösítettük. Az átlagfogyás 6,5 cm³ volt.
Határozd meg a 142 cm³ kénsavoldat koncentrációját!
Határozd meg, mekkora térfogatú tömény kénsavat kevertünk 100 cm³ desztillált vízhez!
Határozd meg a 142 cm³ kénsavoldat sűrűségét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`H_2SO_4 + 2NaOH = Na_2SO_4 + 2H_2O`

`n = c*V = 0.0065*0.1 = 0.00065mol` NaOH fogy
mivel `n:n = 1:2` a reakció alapján ezért a keresett térfogatban `0.000325mol H_2SO_4`
Az oldat huszadrészét titráltuk: `0.0065mol H_2SO_4`
Illetve `1cm^3`-t vettünk ki a `142cm^3`-ból

Tehát `n_0 = 0.923mol` `c = 6.5 (mol)/(dm^3)`

`c_1*V_1 + c_2*V_2 = c_3*V_3`
`c_1*V_1 = 0.923`
A térfogatszázalék alapján felírható:

`(0.98V*1.84)/98 = 0.923mol`
`V = 50.1cm^3` `m = 92.2g`

`ρ = m/V`
`ρ = (92.2 + 100)/(142) = 1.36g/(cm^3)`
1