Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Ph szamitas

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
432
Összeöntünk 26,8 cm3 0,0445 mol/dm3 koncentrációjú sósavat és 66,6 cm3 1,74 pH-jú salétromsavat, majd az oldatot 500,0 cm3 térfogatra hígítjuk. Mennyi lesz az így keletkező oldat pH-ja?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
26,8 `cm^3` oldatban van `26.8/1000*0.0445` = `1.1926*10^(-3)` mol `H^+`

pH = 1,74 `rightarrow` `[H^+]` = `10^(-1.74)` = `1,819*10^(-2)` `(mol)/(dm^3)`

66,6 `cm^3` oldatban van `66.6/1000*1.819*10^(-2)` = `1.212*10^(-3)` mol `H^+`

Ez összesen `(1.1926+1.212)*10^(-3)` = `2.405*10^(-3)` mol `H^+`

Ez van 500 `cm^3`-ben.

1000 `cm^3`-ben van `2*2.405*10^(-3)` = `4.81*10^(-3)` mol `H^+`

pH = `-lg([H^+])` = `-lg(2.81*10^(-3))` = 2,32

A kapott oldat pH-ja 2,32.
1