Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

3SZÖG

Főoldal » Középiskola » Matematika
398
c) Egy derékszögű háromszögben ismert a 18 cm-es befogó és a mellette lévő 18°-os szög. Határozzuk meg a másik befogó és az átfogó hosszát!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Mivel a derékszögű háromszögben `frac{befogó}{átfogó}=cos(beta)`, ahol `beta` a vizsgált befogó melletti szög.
A vizsgált befogót `a`-val jelölve kapjuk, hogy `c=frac{a}{cos(beta)}`. A `b` oldal kiszámításához a Pitagorasz-tételt alkalmazhatod: `b=sqrt(c^2-a^2)`. A befejezéshez behelyettesítéseket már rád bízom.
Módosítva: 5 éve
0