Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Keverékeket oldunk sósavban

Főoldal » Középiskola » Kémia
439
CaO, Ca(HCO₃)₂ és CaCO₃-ból álló keverék 4,3 g-ját feloldjuk 200 cm³ 1 mol/dm³-es sósavban. A folyamat során 35 cm³ standard nyomású 25 °C-os gáz keletkezik. A gáz eltávolítása után az oldatot 1000 cm³-re egészítjük ki. A törzsoldatot 20 cm³-es részleteire átlagosan 16 cm³ 0,125 mol/dm³-es NaOH fogy.
Írd le a sósavas oldások rendezett egyenleteit!
Határozd meg a keverékben az anyagmennyiség arányt!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`xCaO + 2xHCl -> xCaCl₂ + xH₂O`
`yCa(HCO₃)₂ + 2yHCl -> yCaCl₂ + 2yCO₂ + 2yH₂O`
`zCaCO₃ + 2zHCl -> zCaCl₂ + zCO₂ + zH₂O`

Legyen `x` mol CaO `y` mol Ca(HCO₃)₂ `z` mol CaCO₃

Moláris tömegekből adódó összefüggés:
`56x + 162y + 100z = 4.3g`

Keletkező gáz: `(0.035dm^3)/(24.5(dm^3)/(mol)` = `0.00143 mol` , mely `CO_2`

A reakcióegyenletekből látszik, hogy:
`y` mol Ca(HCO₃)₂-ből `2y` mol CO₂ fejlődik
`z` mol CaCO₃-ből `z` mol CO₂
tehát:
`2y + z = 0.00143mol`

Az összes elfogyó sósav anyagmennyisége:
`2x + 2y + 2z`
A titrálás alapján:
`20cm^3`-ben van: 0,002 mol HCl
`1000cm^3`-ben: 0,1 mol, ennyi a felesleges sósav
A teljes anyagmennyiség: 0,2 mol
így kapott összefüggés:
`2x + 2y + 2z = 0.1mol`

Háromismeretlenes egyenletrendszer megoldásai:
x=0.12840
y=0.079833
z= negatív szám
tehát nem megoldható; valószínűleg én csúsztam el valahol.
Módosítva: 5 éve
1