Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Tömeg-súly

Főoldal » Általános iskola » Fizika
530
A Jupiter tömege 300-szor nagyobb a Föld tömegénél.Látszatra a Jupiter felszínén egy test súlya 300-szor nagyobb mint egy azonos test súlya a Föld felszínén.Valójában csak 3-szor nagyobb.Magyarázd meg,miért ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
A Jupiternek az igaz, hogy a tömege 300-szorosa a Földének, de a sugara (70000 km) csak mintegy 10-szerese a Földének (6378 km). (Csak kb ennyi, nem pontosan).

`m_j` = `m_f*300`

`r_j` = `r_f*10`

Egy m tömegű test súlya a Földön:

`F_f` = `G*(m*m_f)/r_f^2`

A Jupiteren:

`F_j` = `G*(m*m_j)/r_j^2` = `G*(m*(300*m_f))/(10*r_f)^2` = `300/10^2*(G*(m*m_f)/r_f^2)` = `300/100*F_f` = `3*F_f`

A Jupiteren tehát a test súlya háromszorosa a Földön mért súlynak.
0