Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gázelegyes feladat

Főoldal » Középiskola » Kémia
466
Egy H₂-O₂ gázelegyet szikra segítségével felrobbantunk. A keletkező vegyületet eltávolítjuk, és ezután az eredeti körülmények között az eredeti gáztérfogat 70%-a maradt meg. Ennek a maradék gáznak a sűrűsége standard nyomáson, 0 °C-on 89,2 mg/dm³. Határozd meg a kiindulási elegy térfogat%-os összetételét!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

2 `H_2` + `O_2` `rightarrow` 2 `H_2O`

Induljunk el a végéről.

`rho` = 0,089 `(kg)/(m^3)`

p = 101325 Pa

T = 0 °C = 273 K

`rho = (p*M)/(R*T)`

M = `(rho*R*T)/p` = `(0.0892*8.314*273)/101325` = `2*10^(-3)` `(kg)/(mol)` = 2 `g/(mol)`

Ebból kiderül, hogy csak hidrogéngáz maradt a végső elegyben.

Kiindultunk x tf% `H_2`-ből és 100-x tf% `O_2`-ből. (itt írhatunk mol-t vagy `m^3`-t, az összetétel szempontjából mindegy; legyen 100 mol a kiindulási elegy mennyisége).

Az összes oxigén elreagált, 100-x mol oxigén és az egyenlet szerint kétszerannyi, azaz 2(100-x) mol hidrogén.

Maradt x-2(100-x) mol hidrogén ami az eredeti 100 molnak a 70%-a, vagyis 70 mol.

x-2(100-x) = 70

x = `270/3` = 90

A kiindulási elegy összetétele: 90 térfogat% hidrogén és 10 térfogat% oxigén.
1