Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH számítás

Főoldal » Középiskola » Kémia
745
11-es pH-jú oldatot szeretnénk előállítani. Hányszoros térfogatra hígítsuk ehhez a
a) 2 mol/dm³-es NaOH oldatot
b) a 2 mol/dm³-es ammónia oldatot?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

a,

A NaOH erős bázis, amennyi a koncentrációja, annyi a `OH^-`-koncentráció.

NaOH `rightarrow` `Na^+` + `OH^-`

pH = 11

pOH = 14-pH = 14-11 = 3

`c_(OH^-)` = 0,001 `(mol)/(dm^3)`

A hígítás mértéke tehát `2/0.001` = 2000

A NaOH-oldatot 2000-szeresére kell hígítani.

b,

Az ammónia gyenge bázis, nem disszociál teljes mértékben

`NH_3` + `H_2O` `Leftrightarrow` `NH_4^+` + `OH^-`

A folyamatra jellemző az egyensűlyi állandó, erre is szükségünk van

`K_b` = `1.58*10^(-5)` = `([NH_4^+]*[OH^-])/([NH_3])`

Az egyensúlyban levő `[NH_4^+]` = `[OH^-]` = 0,001 `(mol)/(dm^3)`

Ugyanannyi alakul át az ammóniából, kiindulási ammónia-koncentrációja legyen x; így az `[NH_3]` = 0,001+x.

`K_b` = `([NH_4^+]*[OH^-])/([NH_3])` = `(0.001)^2/(0.001+x)` = `1.58*10^(-5)`

x = 0,0623 `(mol)/(dm^3)`

A hígítás mértéke ebben az esetben:

`2/0.0623` = 32,1

Az `NH_3`-oldatot tehát 32,1-szeresére kell hígítani.
Módosítva: 5 éve
1