Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Kristályvizes só képlete

Főoldal » Középiskola » Kémia
902
Vízmentes kobalt(II)-szulfát 200 g-jából 300 g forró vízzel oldatot készítettünk, majd ezt 20 °C-ra hűtöttük. Ekkor 207,4 g kristályvizes só vált ki. Határozd meg a kristályvizes só képletét! 100 g víz 20°C-on 36,2 g CoSO4-ot old.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1


`M_(CoSO_4)` = 155 `g/(mol)`

`M_(CoSO_4*xH_2O)` = 155 +18x `g/(mol)`

A végső oldatunk tömege: 200 g vízmentes só + 300 g víz - 207,4 g kristályvizes só = 292,6 g oldat.

A végső oldat:

100+36,2 = 136,2 g oldatban van 36,2 g vízmentes só

292,6 g oldatban van `292.6/136.2*36.2` = 77,77 g vízmentes só

A többi kristályvizes lett, vagyis 200-77,77 = 122,23 g.

207,4 g kristályvizes sóban van 122,23 g vízmentes só; ugyanakkor

155+18x g kristályvizes sóban van 155 g vízmentes só (a moláris tömegek alapján)

Felírható egyenlet:

`207.4/(155+18x)=122.23/155`

x-re megoldjuk:

x = 6

A kristályvizes só képlete tehát `CoSO_4*6H_2O`.
1