Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Középiskola » Matematika
367
Helloo, valaki tudna segíteni?
- a második kocka oldala 2 cm-rel hosszabb, mint az első kocáé. A térfogatuk között a különbség 728 cm3. Hány cm a kockák éle?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
V=a3

(a+2)(a+2)(a+2)-a3=728
a3+6a2+12a+8-a3=728
6a2+12a+8=728
6a2+12a-720=0
a2+2a-120=0

a=1 b=1 c=(-120)

x1,2=(-b +/-  b^2-4ac )/2a=(-2 +/-  4+480 )2=(-2 +/- 484 )/2=(-2 +/- 22)/2=
x1= 20/2=10
x2=-24/2=-12 (jelen esetben +, mivel -12 és +12 négyzetre emelve ugyanannyi, viszont itt a -12 helytelen)

Ell1.:

(10+2)(10+2)(10+2)-103=728
123-103=728
1728-1000=728
728=728

Ell2.:

(-12+2)(-12+2)(-12+2)-(-123)=728
-103+123=728
-1000+1728=728
728=728

Válasz: A nagyobb térfogatú kocka élei 12cm-esek, a kisebb térfogatú kocka élei 10cm-esek.
0