Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS!

Főoldal » Általános iskola » Kémia
375
Csatoltam.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia
0
Általános iskola / Kémia

Válaszok

1
Alumínium-oxid

Fizikai tulajdonságok:
Fehér, atomrácsos, magas olvadás- forráspontú vegyület
Nagy keménységű, az elektromos áramot nem vezeti, nincs oldószere, lúgokkal reagál

Előfordulás:
Bauxit nevű ásvány, földkéregben előfordul
Drágakőként: zafír, rubin

Előállítás:
`2Al(OH)_3 = Al_2O_3 + 3H_2O`
Kémiai tulajdonságok:
Sósavval reagál:
`Al_2O_3 + 6HCl = 2AlCl_3 + 3H_2O`
Lúgokban oldódik:
`Al_2O_3 + 2NaOH + 3H_2O = 2NaAl(OH)_4` (mely vízben disszociál)

Felhasználás:
Alumíniumgyártás
tűzálló tégelyek gyártása
csiszolóanyagként
régen gyomorsav megkötésére (ma már Mg(OH)2)
1