Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges feladat

Főoldal » Általános iskola » Matematika
567
2 város 27 km-re van egymástól . Laci 8 órakor indul es a sebessége 3 km/h. Vele szemben Sanyi 10 órakor indul. Az ő sebessége 4 km/h. Mikor találkoznak. Hány km-et gyalogtak külön külön ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Ha Laci 8 órakor elindul 10 órára 6 km-t tesz meg! Így a két ember között 10 órakor 21 km lesz a távolság. Tudjuk a két ember sebességét, 3 és 4 km/h, valamint jelöljük az egyik által megtett utat x-szel, ekkor a másik 21-x utat tesz meg! A t=s/v összefüggést felhasználva kiszámoljuk az időt, ami x/3 és (21-x)/4 lesz, ezek egyenlőek, mert mindketten azonos ideig mozognak. Az egyenlet:
x/3=(21-x)/4 /*12
4x=63-3x /+3x
7x=63 /:7
x=9
Tehát Laci 9 km-et és még az elején 6 km-et, így összesen 15 km-et tett meg, míg
Sanyi 27-15= 12 km-et tett meg
0