Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Gravitációs gyorsulás

Főoldal » Általános iskola » Fizika
335
10.A Föld felszínétől számított mekkora magasságban lesz a gravitációs gyorsulás a Föld felszínén mért értékének az egyharmada ?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Fizika

Válaszok

1
`F=m*g/3`

Ez mikor lesz egyenlő az `F=\gamma*(M_1*M_2)/r^2`

`m*g/3=\gamma*(M_1*M_2)/r^2`

Jobb oldalt az egyik tömeg a Föld, a másik, pedig amelyikre hat a gravitációs gyorsulás egyharmada, ami bal oldalt található, ez kis `m` -mel jelöltük.
Ezért az egyenlet így alakul tovább:

`m*g/3=\gamma*(M_F*m)/r^2`

Ebből az `r` -t kifejezve:

`r=sqrt(\gamma*M_F*3/g)`

(látjuk, hogy a test tömege kiesett, tehát a tömegétől független)

`r=sqrt((6,67*10^-11 (N*m^2)/(kg^2)*5,97*10^24 kg*3)/(9,81 m/s^2))=11 035 098,3 m=11 035,0983 km ~~ 1,104*10^4 km ~~ 1,104 *10^7 m`

0