Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Légyszi ebben tudnátok segíteni?

Főoldal » Középiskola » Kémia
455
Egy-egy kémcső - ismeretlen sorrendben - nátrium-kloridot, nátrium- bromidot és nátrium- jodidot tartalmaz. Tálcáján klóros víz, brómos víz, Lugol-oldat, benzin és 4 db kémcső található. Azonosítsa a kémcsövek tartalmát, és magyarázza meg tapasztalatait!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
A lugol oldat nem más, mint `KI` jódos oldata, felfogható elemi jódként.
A klóros víz hipokloritos víz `HOCl`, te felfogható elemi klórként is.
Ha mindhárom kémcsőbe lugol-oldatot cseppentek, az a `Br^(-)` ionokat tartalmazó oldattal reakcióba lép:
`2Br^(-) + I_2 = Br_2 + 2I^(-)`
A kémcsőben brómkiválást tapasztalhatunk, vízben kevéssé oldódó vörösesbarna folyadék keletkezik.
A jód a kloridionokkal reagál:
`2Cl^(-) + I_2 = Cl_2 + 2I^(-)`
A kémcsőben gáz fejlődik, mely a levegőnél nehezebb, zöldesárga, kellemetlen szagú gáz, mely kissé oldódik a vízben.
A nátrium-jodidos vízzel nem reagál. Ezáltal azonosítható mindhárom kémcső.

Ha mindhárom oldatba brómos vizet öntök, akkor ugyanez a reakció csak az NaCl oldattal játszódik le:
`2Cl^(-) + Br_2 = Cl_2 + 2Br^(-)`
Az előző reakció ismeretében állításomat igazolhatom.

A klóros vízzel nem bizonyíthatok be semmit, ez csak elterlés miatt van a tálcán
A benzinnel bebizonyíthatom, hogy a KI oldatában elemi jód is van, hiszen a `I_2` molekulák lila színűek a benzinben.
Emellett a brómot is feloldhatnám benne, hogy megbizonyosodjak, hogy valóban `Br_2` fejlődött, ám erre nincs szükséges, hiszen a `KI`-s reakcióknál jól elkülöníthető termékek és reakciók vannak
0