Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Jókai Mór: A kőszívű ember fiai-val kapcsolatban kérdések

3327
1., Mikor játszódik a regény eleje?

2., Helyszín!

3.,Hogyan fogalmazza meg Baradlay Kazimir a legfőbb elvét, életfilozófiáját, eszméjét?

4., Mi Baradlay Kazimir végrendelete a fiaival és és feleségével kapcsolatban?

5., Mit fogad meg Baradlayné?

6., Honnan tér haza Ödön, kivel, és milyen kalandokat élnek át?

7., Ödön jellemzése!

8., Első rész szereplői!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Jókai, Mór, Kőszívű, kérdések, Ödön, Regény, Baradlay, Kazimir
1
Általános iskola / Irodalom

Válaszok

1
1. Baradlay Kazimir halálakor,amikor lediktálja a végrendeletét a fiai számára,
amikor a fiúk igyekeznek haza az apjuk temetésére
2. Nemesdomb( a családi birtok)
3. Parancsszerűen hagyja hátra az utolsó akaratát. Éltében mindenki félt tőle, senki nem mert ellenkezni vele, halálával viszont mindenki felszabadult.
4. A végrendeletében minden részletét leírja saját temetésének. Legnagyobb fiáról, Ödönről úgy határozik, hogy maradjon a cár mellett Oroszországban, éljen csak kicsapongó életet, hogy jól kiüresedjen. Nem veheti el a lányt, aki miatt elhagyta a szülői házat és legyen diplomata.
Richárd menjen át a lovassághoz a testőrségtől és sose nősüljön meg, mert a másik két fiúnak jó ajánlólevél lesz egy harcban elesett testvér. Jenő, aki a legkedvesebb fia, de aki ezt sosem tudhatja meg, maradjon csak hivatalnok, ne támogassa senki, küzdje fel magát lépcsőről lépcsőre. Felesége 6 héttel a temetés után menjen hozzá Rideghváry Bencéhez. Bár az asszony többször abbahagyja az írást, a haldokló mindig megparancsolja, hogy folytassa és követeli, hogy hajtsa végre parancsait
5. Hogy mindennnek az ellenkezőjét fogja cselekedni,
6. Ödön Oroszországból tér haza barátjával Leoninnal.
Az úton hatalmas hóviharba kerülnek, farkasok támadják meg őket és szánjukat is baleset éri. A Dnyeperen korcsolyáznak, 4 farkas követi őket. Ödön megbirkózik a négy állattal, amíg barátja új lyukat fúr korcsolyaszíjjába, ami elszakadt. Ezután a kozák falu közelében jéghalászok lékébe esik bele Ödön, és Leonin menti ki onnan.

7. Ödönt erős, határozott, talpraesett férfinek ismerjük meg már az elején amikor viharba keverednek és sikerül megmenekülniük a farkasok elől. Egy lány miatt kellett messzire utaznia, apja parancsára. Később, a szabaságharc kirobbanásakor helytáll, védi a családját és harcol.

8. Baradlay Kázmér, a kőszívű ember; Özvegy Baradlayné, a kőszívű neje, özvegye; Baradlay Ödön, az elsőszülött; Baradlay Richárd, a második fiú; Baradlay Jenő, a legifjabb fiú; Ridegváry Bence nagyúr; Tallérossy Zebulon úr; Lángh Bertalan, protestáns prédikátor; Aranka, Ödön szerelme;
1