Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
1407
1. Egy repülőgép 200 m magasan repül, a sebessége 360 km/h. Mennyivel a cél előtt kell ledobni a segélycsomagot, ha szeretnénk, hogy a célba csapódna?

2. Egy követ függőlegesen felfelé hajítunk 50 m/s sebességgel. Milyen magasra emelkedik? Mekkora a sebessége 7s elteltével? Milyen magasan van ekkor a kő és mennyi utat tett meg eddig?
Előre is köszönöm a segítséget!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1

1,

v = 360 `(km)/h` = 100 `m/s`

200 m magasról szabadon eső test

t = `root()((2s)/g)` = `root()(2*200)/10)` = 6,32 s alatt ér le.

A test ennyi idő alatt vízszintesen megtesz

`s_v` = `v*t` = `100*6.32` = 632 m-t.

Ennyivel kell hamarabb ledobni a testet.


2, A függőlegesen feldobott test sebessége másodpercenként 10 `m/s`-mal csökken. A holtpontot tehát `t = v/g` = `50/10` = 5 s múlva éri el.

7-5=2 s alatt a szabadon eső test sebessége `v=g*t` = `10*2` = 20 `m/s` lesz (és lefelé mutat).

A test útja:

5 s alatt megtesz:

s = `g/2*t^2` = `5*5^2` = 125 m-t a holtpontig.

a további 2 s alatt megtesz:

`s_2` = `g/2*t_2^2` = `10/2*2^2` = 20 m-t.

A test tehát összesen megtett 125+20=145 métert és 125-20 = 105 m magasan lesz.
0