Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika házi

Főoldal » Középiskola » Fizika
342
Egy falusi házban kerekeskút segítségével nyernek vizet a locsoláshoz. Hány liter vizet tudunk maximálisan kiemelni, ha a vödör tömege 1kg, és a henger átmérője 30cm, míg a kerék sugara 0,6m? A legnagyobb erő amit ki tudunk fejteni 50N?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Mivel a kerék sugara kétszerese a hengerének, így kétszer akkora erőt tudunk hasznosítani, mint amennyit kifejteni.

100 N erőt hasznosítunk, ez 10 kg tehetnek felel meg. A vödör már eleve 1 kg, ezt levonjuk, tehát 9 kg, azaz 9 liter vizet tudunk maximálisan kiemelni.

Képletekkel:

`F_1` = 50 N

`k_1` = 0,6 m = 60 cm

`k_2` = 30 cm

`F_2` = ?

`F_1*k_1` = `F_2*k_2`

`F_2=(F_1*k_1)/k_2` = `(50*60)/30` = 100 N = `m_ö*g`

`m_ö` = `F_2/g` = `100/10` = 10 kg

`m_ö` = `m_("víz")+m_("vödör")`

`m_("víz")` = 10-1 = 9 kg
0