Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Fizika

Főoldal » Középiskola » Fizika
2243
Fűrészeleskor egy huzas 40 cm elmozdulassal jár. A fureszt 70N nagyasagu erővel lehet huzni, és 50N nagysaguval tolni. Mennyi a vegzett munka egy farönk átvágása kozben, ha ahhoz 100 huzasra van szukseg?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Szia!

A fűrészt először előre kell tolni 50 N-os erővel, majd visszahúzni 70 N-nal (vagy fordítva, esetünkben nem lényeges). Mivel az út mindkét esetben 40 cm (0,4 m), ezért a két folyamat munkája:

W1=0,4·50=20 J
W2=0,4·70=28 J

Ez összesen 48 J. Ennyi munkavégzéssel jár, ha a fűrésszel egyet fűrészelünk. A farönk átvágásához ellenben 100 ilyen húzásra (megtévesztő a név, hiszen vissza is kell tolni utána) van szükség, ami százszor ennyi, 4.800 J-t, azaz 4,8 kJ-t igényel. Ennyi a végzett munka.
0