Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
602
Nem ertem B51
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Használjuk a háromszög hasonlóságairól tanultakat! Az ábrán két háromszög található, melyek hasonlóak egymáshoz, mert mindhárom szögük egyforma nagyságú.
Megfelelő oldalak arányának hányadosával megkapjuk a háromszög középpontos hasonlósági arányszámát! Ez lehet hogy félelmetesen hangzik de nagyon egyszerű.
Ahhoz hogy ezt megkapjuk a megfelelő oldalakat osztani kell egymással. A mi esetünkben KC és KA oldalak pontosan ide illeszkednek, és tudjuk mindkettő nagyságát. Osszuk el KC-t KA-val:
KC/KA=7,2/0,6=12
Tehát a kisebb háromszögben minden oldal a nagy háromszög oldalainak 1/12-ed része. Tudjuk a kis háromszög AB oldalát, az ehhez tartozó oldal a nagy háromszögben az FK oldal. AB oldalt 12-vel szorozva megkapjuk FK oldal hosszát ami egyben a feladat megoldása is. Tehát:
AB*12=FK
15*12=FK
FK=180 m
Tehát a folyó 180 méter széles!
0