Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szabályos sokszögek SOS!

Főoldal » Középiskola » Matematika
464
Szabályos sokszögek
Kettő feladatban lenne szükségem segítségre. Kérlek segítsetek, el se magyarázta a tanar és nem találom sehol sem a megoldást.

1. Mekkora a szabályos ötszög oldalának hossza, ha a kőré írt kör sugara 12 cm.

2. Mekkora a szabályos nyolcszög köré írt kör sugara, ha oldala 20 cm?

(Számítsuk ki az oldalhoz tartozó középponti szöget és keressünk egyenlő szárú háromszöget!)

A feladatok megoldásához Függvénytáblázatot is alkalmazhatunk!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, Matematika, sos, szögek, Középiskola, Sokszögek, Szabályos sokszögek
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
Csatoltam képet. A kör középpontja a P pont. Összekötve két szomszédos csúccsal (mint a képen) egy egyenlőszárú háromszöget kapunk. Aminek az alapon fekvő szögei pont az ötszög belső szögeinek fele. (Szólj ha nem érted miért!)
Az ötszög belső szögei:
(n-2)*180/5=(5-2)*180/5=108o
Ennek a fele: 54o
Ééés akkor ugye már tanultatok trigonometriát?
Ha berajzolod ennek a háromszögnek a magasságát, az pont felezi az alapot, mert egyenlőszárú a háromszög. Szóval: cos(54o) =az oldal fele/12
Ebből már megkapatod az oldalát is. Nem tudom, hogy mennyire újak neked a szögfüggvények, szólj, ha ez még gyors volt. Ha ezt megérted, egészen biztosan menni fog a másik feladat is. Sok sikert!
Módosítva: 5 éve
1

Bocsi, a kép lemaradt :)
1