Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sos kérlek segítsetek matematikában

Főoldal » Középiskola » Matematika
457
1) Hasonloak-e az alabbi haromszogek?
a) a = 21 cm, b = 15 cm, c=9 cm
es a' =7cm, b'= 0, 5 dm, c’= 3 cm
b) a=10 cn , b=8 cm, c=0,6 dm
és a’=5 cm b'=2 cm, c'=3 cm

2)
a, Szamitsuk ki a trapéz kiegészítő háromszögének oldalait, ha alapjai 6 cm és 15 cm, szavainak hossza pedig 7 cm
b, milyen arányban osztják egymást a trapéz átlói?

3) egy derékszög háromszög befogni 12 cm és 16 cm hosszúak. Mekkora részekre osztja az átfogót a hozza tartozó magasság?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1)

A háromszögek hasonlóságának alapesetei:
Két háromszög hasonló, ha a következő feltételek egyike teljesül:
-megfelelő oldalaik hosszának aránya egyenlő
-két-két oldalhosszuk aránya egyenlő és az ezek által közrefogott szögek egyenlők
-két-két szögük páronként egyenlő
-két-két oldalhosszuk aránya egyenlő és e két-két oldal közül a hosszabbikkal szemközt lévő szögek egyenlők,
Ha ezek közül egy feltétel teljesül, akkor a többi feltétel is teljesül. Ekkor a két háromszög minden megfelelő szakaszának az aránya egyenlő és a megfelelő szögek egyenlők.

a)

a/a'=b/b'=c/c'
Behelyettesítés előtt annyit érdemes megnézni hogy a mértékegységek egyformák legyenek. 0,5dm=5cm
21/7=15/5=9/3
3=3=3
Tehát ez a két háromszög hasonló.
b)
10/5=8/2=6/3
2=4=2
Ez nem igaz.
Tehát ez a két háromszög nem hasonló.

3)

pitagorsz tétellel:
12²+16²=400
 400 =20
20 cm az átfogó.

Derékszögű háromszögben a háromszög befogója mértani közepe az átfogónak és a befogónak az átfogóra eső merőleges vetületének.
​a= c*y ​ és ​b= c*x 

Ezekbe behelyettesítve kiszámolhatjuk.
12= 20*y 
12²=20*y
144=20*y
7,2=y

16= 20*x 
256=20*x
12,8=x

Ell.:
y+x=c
7,2+12,8=20
0