Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Fizika háziban kérnék segítséget.

Főoldal » Középiskola » Fizika
756
1. Feladat: Egy1400kg tömegű 700kg/m^3 (m^3 az jelenti hogy m a harmadikon) sűrűségű farönk úszik a vízen. Mekkora része (hány m^3) merül a vízbe?
2. Feladat: Egy 0,25kg tömegű és 4,16kg/dm^3 sűrűségű testet ismeretlen sűrűségű folyadékba merítenek, ekkor 1,74N erőt mutat az erőmérő.Mekkora a folyadék sűrűsége?

Köszönöm a válaszokat előre is!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
1. A test térfogata

`V_t` = `m_t/rho_t` = `1400/700` = 2 `m^3`

A test egyensúlyban van, tehát a rá ható felhajtóerő és a súlyerő egyenlő. A test súlya:

`F_t` = `m_t*g` = `1400*10` = 14000 N

Ugyanennyi a felhajtóerő, ami a test által kiszorított folyadék súlyával egyezik meg:

`F_t` = `F_("víz")` = `m_("víz")*g` = 14000 N

`m_("víz")` = 1400 kg

`V_("víz")` = `m_("víz")/rho_("víz")` = `1400/1000` = 1,4 `m^3`

A 2 `m^3`-es farönk 1,4 `m^3` vizet szorít ki, tehát `1.4/2` = 0,7 részéig ér a víz, 1,4 `m^3` van a víz alatt.

Ilyenkor jusson eszedbe a jéghegy, aminek nekimennek a hajók, hiszen a jég sűrűsége 0,9 `g/(cm^3)`, a vízé 1 `g/(cm^3)`, a sűrűségek aránya az, ami a víz alatt van, vagyis a 90 %-a.


2,

Itt felmerül a kérdés, hogy a testet azért kell tartani, hogy ne süllyedjen el, vagy hogy ne ússzon fel. Mert a folyadék lehet nagy sűrűségű is, gondoljunk csak a higanyra, ami egy folyadék és 13600 `(kg)/m^3` a sűrűsége.

A testre tehát összesen 3 erő hat: súlyerő, felhajtóerő, tartóerő, ezen erők vektoriális összege 0.

- Súlyerő: Lefelé mutat, `F_s` = `m_t*g` = `0.25*10` = 2,5 N

- Felhajtóerő: Arkhimédesz törvénye, ez egyenlő nagyságú a test által kszorított folyadék (vagy gáz, a mi esetünkben folyadék) súlyával. Mennyi a kiszorított folyadék súlya? Azt biztosan tudjuk, hogy a kiszorított folyadék térfogata ugyanannyi, mint a test térfogata. A test térfogata:

`V_t=m_t/rho_t` = `0.25/4.16` = 0,06 `dm^3`

Ugyanennyi (térfogatú) folyadékot szorít ki, melynek tömege:

`m_f` = `rho_f*V_t` = 0.06x (legyen x a keresett sűrűség).

A folyadék súlya:

`F_f` = `m_f*g` = `0.06x*10` = 0,6x

A kettő különbsége a tartóerő. Ha az erőmérőt alulról kellett ráakasztani a testre, akkor a felhajtóerő nagyobb, mint a súlyerő, vagyis:

`F_t` = `F_f-F_s`

`1.74 = 0.6x-2.5`

0,6x = 4,24

x = `7.0dot(6)`


Ha felülről kell ráakasztani az erőmérőt, akkor a súlyerő a nagyobb

`F_t` = `F_s-F_t`

`1.74 = 2.5-0.6x`

0,6x = 0,76

x = `0.76/0.6` = `1.2dot(6)` `(kg)/(dm^3)`

Ez utóbbi lesz a megoldás, de a kérdés fel lehet tenni pontosan is.
0