Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Hány g nátrium-kloridra és mennyi vízre van szükség 4kg 12 tömeg%-os sóoldat elkészítéséhez?

Főoldal » Középiskola » Kémia
437
Hány g nátrium-kloridra és mennyi vízre van szükség 4kg 12 tömeg%-os sóoldat elkészítéséhez?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Keverési egyenlet:
`m_1*w_1 + m_2*w_2 = (m_1+m_2)*w_3`˙

`m_1 = m_(NaCl)`
`w_1 = 1`, mivel ez maga a kristályvízmentes szilárd anyag
`m_2 = m_(H_2O)`
`w_2 = 0` mivel ez maga a tiszta oldószer

Behelyettesítve:
`m_1 = (m_1+m_2)*0.12`
`m_1+m_2 = 4kg`

`x = 12/25` kg
`y = 88/25` kg

Megadható keverési egyenlet nélkül is:
4kg 12%-os oldatban van:
- 0.48kg só (4*0,12)
- 3.52kg víz (4-4*0,12)
A keverési egyenlet az összes keveréses feladatnál használható.
0