Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS kémia feladatok

Főoldal » Középiskola » Kémia
441
Sziasztok! Ezeket nem tudtam megoldani, ezért a segítségeteket szeretném kérni.

Milyen lesz annak az oldatnak a tömeg%-os összetétele, amelyet úgy készítettek, hogy 52 kg 75,3 m/m%-os oldatot 13,26 kg vízzel hígítottak?

Hány cm3 0,5 mol/dm3-es oldat készíthető 0,15 kg nátrium-hidroxidból?

Hány tömeg%-os az oldat, ha 26g sót 48g vízben oldunk?

Hány mol/dm3 koncentrációjú a 20,0 tömeg-os HNO3-oldat (sűrűség=1,15g/cm3)?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
kémia, sos, számítások
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
1.
`w = m_(oa)/m_(oldat)`

higítás során az oldatt anyag tömege nem változik
`m_(oa) = 0.753*52 = 39.156kg`
`m_(oldat) = 52+13.26 = 65.26kg`

tehát az új tömegszázalékos érték:
`w = 39.156/65.26 = 0.6 = 60%`

Kiszámolható keverési egyenlettel is:
`m_1*w_1 + m_2*w_2 = (m_1+m_2)*w_3`
`m_1 = 52kg`
`w_1 = 0.753`
`m_2 = 13.26 kg`˛
`w_2 = 0%` a víz maga az oldószer, tömegszázalékos értéke 0
`w_3 = ?`

Behelyettesítve:
`52*0.753 = (52+13.6)*w_3`
melyből `w_3 = 60%`

2.
`150g = 150/40 = 3.75mol`

`c = n/V ; V = n/c = 3.75/0.5 = 7.5mol`

3.
`w = m_(oa)/m_(oldat)`

`m_(oa) = 26g`˛
`m_(oldat) = 26+48 = 74g`
`w = 26/74 = 35.1%`

4.
`w = m_(oa)/m_(oldat)`

`w = (20g)/(100g) = (20g)/(0.0870dm^3) = (0.317mol)/(0.0870dm^3)`

`c = (0.317mol)/(0.0870dm^3) = 3.64 (mol)/(dm^3)`
0