Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Megoldatlan életkoros feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
1370
Egy apa most 4-szer annyi idős, mint a fia. Négy év múlva háromszor annyi idős lesz, mint a fia lesz akkor.
a) Hány évesek most?
b) Hány év múlva lesz az apa kétszer annyi idős mint a fia?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
Matematika, eletkor
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Megoldásra vár a következő kétismeretlenes egyenlet. Legyen az apa jelenlegi életkora x és
fia jelenlegi életkora y. Ekkor `x/y=4` és `(x+4)/(y+4)=3`. Ezt megoldva kapjuk, hogy az apa `x=32` év illetve a fia `y=8` éves most. Ebből `d` év múlva lesz kétszer annyi idős. Tehát `(32+d)/(8+d)=2`. Ezt megoldva kapjuk, hogy ez `d=16` év múlva lehetséges.
Megjegyzés a kétismeretlenes egyenlet megoldásáról: Az első egyenletből behelyettesítjük az `x=4y` ismeretlent a másodikba, majd megoldjuk `(4y+4)/(y+4)=3` egyismeretlenes egyenletet.
Módosítva: 5 éve
1