Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Szöveges Feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
1120
Egy 20.000Ft-os kabát árát megemelték, majd 3 hét múlva kettővel nagyobb %-kal csökkentették.Így a kabát ára 19090Ft lett.Hány %-kal emelték a kabát árát?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Ha növelik x százalékkal, akkor (100+x)/100-szorosa lett.
Ha csökkentik x+2 százalékkal, akkor (100-(x+2))/100-szorosa lett.

20000 · (100+x)/100 · (100-(x+2))/100 = 19090
2 · (100+x) · (100-(x+2)) = 19090
(100+x) · (100-(x+2)) = 9545
10000 + 100x - 100(x+2) - x(x+2) = 9545
10000 + 100x - 100x - 200 - x² - 2x = 9545
9800 - x² - 2x = 9545
x² + 2x - 255 = 0
Megoldóképlettel:
x₁₂ = (-2 ± √(4 + 4·255))/2
x₁₂ = -1 ± √1024 / 2
negatív nem lehet, úgyhogy csak egy megoldás van:
x = -1 + √256
x = -1 + 16 = 15

Tehát 15%-kal emelték eredetileg.
1