Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Segítenétek?

Főoldal » Általános iskola » Matematika
832
Egy tömör fából készült, négyzet alapú, egyenlő oldalélű gúla alapéle 7 cm, oldaléle 9 cm hosszú. A gúlát pirosra festjük, majd kettévágjuk egy olyan sík mentén, amely az alaplapra merőleges és annak egyik átlóján áthalad.
A) Milyen festetlen lapjai lesznek a kettévágott gúlának?
B) Mekkorák a festetlen síkidom(ok) oldalai?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szia!

Kettévágás után két darab egyenlőszárú háromszög lesz fehér színű
Ezeknek a háromszögeknek a szárai azonosak lesznek a gúla oldaléleivel, tehát 9-9cm-esek lesznek, alapja pedig a gúla alapjának átlója lesz, ami pitagorasz tétellel számítható:
72+72=e2
49+49=e2
98=e2 /  
e=9,9cm
Tehát aháromszög oldalai: 9,9cm, 9cm, 9cm
0