Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

4-es pH-jú salátalé

Főoldal » Középiskola » Kémia
475
Egy salátalé pH-ja 4-es. Tegyük fel, hogy ez egy ecetsavoldat.
A) Határozd meg a salátalé koncentrációját! Ks= 1,8x10-⁵
B) Az ecetsavmolekulák hány %-a van disszociált állapotban?
C) Mekkora térfogatú 200 g/dm³ tömegkoncentrációjú ételecet hígításával készült fél liter salátalé?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`CH_3COOH + H_2O ↔ CH_3COO + H_3O^+`
x+0,0001 ; 0 ; 0
-0,0001 ; +0,0001 ; +0,0001
x ; 0,0001 ; 0,0001

`K_s = ([CH_3COO] [H_3O^+])/[CH_3COOH]`

`1.8*10^(-5) = ((0.0001)^2)/x`

` x = 0.00055`

A teljes koncentráció így `n=0.00065`,
melyből `n_2 = 0.0001` disszociált
ez `15,4%`-os átalakulás

c,
`c = 20/6 (mol)/(dm^3)`

` V = n/c = 0.00065/3.33 = 0.195cm^3`-t kell higítani

1