Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mágnese indukció és térerősség

Főoldal » Középiskola » Fizika
671
1286.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Szia!

A feladat hülyén van megfogalmazva, de egyszerű. Csak azt kell észrevenni, hogy ez nem több, puszta áramjárta vezetőnél. Ugyanis mi az áramerősség? Amper. Azaz coulomb/másodperc, tehát egy adott keresztmetszeten másodpercenként áthaladó töltés.
És itt is ez történik, vagy egy hosszú botod, aminek minden méterén 2·10^-8 C. töltés van és ez megy előre 20 m/s sebességgel, tehát másodpercenként egy adott ponthoz viszonyítva 20 m "töltés" megy előre, mely 20·2·10^-8=4·10^-7 C. ez pedig pontosan megegyezik az észlelt áramerősséggel, tehát I=4·10^-7 A.
Innentől pedig pofonegyszerű. Kikerestem a függvénytáblámban az áramjárta (végtelen) vezető körüli mágneses indukció képletét, ezt találtam:

B=μ₀/(2π)·I/r

Ebből mindent, még μ₀-t is ismerjük (vákuum permeabilitása, 1,257·10^-6), ezekkel behelyettesítve (figyelj, r-t méterben kell, azaz az 0,1 lesz) B=8,002·10^-13 T (vagy N/Am).

A mágneses térerősség ebből már pofonegyszerűen adódik, csupán vissza kell osztani μ₀-lal:

H=B/μ₀=1/(2π)·I/r=6,364·10^-7 A/m.
0