Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek SOS!!

Főoldal » Középiskola » Matematika
853
melyik az a szám amelynek 30% 90-nel nagyobb mint az 1/5-e?


11 ceruza annyiba kerül mint 7 füzet . 7 ceruza ára pedig 720fT-tal kevesebb mint 11 füzet mennyibe kerül 5 ceruza és 9 füzet?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
1.
x - keresett szám
0,3x - 90 = 0,2x
0,1x = 90 | · 10
x = 900
F : 900 a szám
2.
Egyenletrendszer:
11c = 7f
7c + 720 = 11f
Beszorozzuk mindkét egyenletet, hogy az egyik ismeretlent nullázzuk és kapjuk meg a másik ismeretlent:
11c - 7f = 0 | · (-7)
7c - 11f = -720 | · 11
Egymás alatt összeadjuk az egyenletek részeit, a -77c + 77c = 0 , tehát marad a 72f ami = 7920 és ha ezt elosztjuk 72-vel megkapjuk egy füzetnek az árát:
-77c + 121f = 7920
77c - 49f = 0
⇒ 72f = 7920 ⇒ f = 110 (ft)
Behelyettesítjük a füzetek árát, így ki tudjuk számolni a ceruzákat is:
11c = 7f
11c = 7 · 110
11c = 770 | : 11
c = 77 (ft)
5 ceruza és 9 füzet ára:
5c = 5 · 77 = 385 ft
9f = 9 · 110 = 990 ft
5c + 9f = 385 + 990 = 1375 ft
F: 5 ceruza és 9 füzet 1275 ft-ba kerül.


0