Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Mágneses térerősség

Főoldal » Középiskola » Fizika
730
Milyen képlet alapján számolhatok mágnese térerősséget?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Attól függ, milyen adatok vannak megadva a feladatban.
Ha áram által átjárt vezetőről van szóm, tőle r távolságra a térerősség:
H = I / (2π·r)
Aztán a térerősség helyett sokszor az indukció kell:
B = µ·H

Aztán ℓ hosszú I áramú vezetőre ható erő mágneses térben:
F = ℓ · I×B
(Az I és B vektoriális szorzata, ami sima szorzat lesz akkor, ha merőegesek egymásra. Sok feladatban merőlegesek.)

Mozgó vezetőben indukált feszültség:
U = B · ℓ · v
Ha N menetes tekercs, akkor az N-szerese.

stb.
0