Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Poisson eloszlás

Főoldal » Felsőoktatás » Matematika
578
A mazsolák a kalácsokban Poisson eloszlást követnek. Átlagosan minden negyedik kalács nem tartalmaz egyetlen szem mazsolát sem. Adja meg annak valószínűségét, hogy egy kalácsban pontosan kettő darab mazsola van.
Ebben a példában az "átlagosan" kulcsszónak vélhetőleg nagy szerepe van, valaki tudna segíteni elindulni?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
matek, Matematika, statisztika, Valószínűség, poisson
0
Felsőoktatás / Matematika

Válaszok

1
Jelentse az `X` valószínűségi változó az egy kalácsban található mazsolák számát. `X` Poisson-eloszlást követ, a paraméterét onnan tudjuk kiszámolni, hogy a feladat szerint `\text{P}(X=0)=1/4`. A bal oldalra beírva az eloszlásfüggvényt:

`(lambda^0 e^{-lambda})/(0!)=1/4`

`e^{-lambda}=1/4`

`lambda = ln 4`

Ennek ismeretében pedig a keresett valószínűség is meghatározható:

`\text{P}(X=2)=((ln 4)^2 e^{-ln 4})/(2!)=``((ln 4)^2)/8~~24%`
0