Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok, valaki tudna segíteni?

Főoldal » Felsőoktatás » Kémia
572
A gyakorlat során 1000,00 cm3 0,100 M koncentrációjú sósav oldatot kell elkészítenie, tömény
sósav oldat hígításával.
A tömény sósav tömeg%-os összetételének (w2%(HCl)=36,20%) és sűrűségének (ρ(HCl)= 1,179
g/cm3
) ismeretében számolja ki hány cm3
sósavat kell kimérni az elkészítendő oldathoz!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Felsőoktatás / Kémia

Válaszok

1
`M_(HCl)` = 36,458 `g/(mol)`

A tömény sósav

100 g-jában, ami `V=m/rho` = `100/1.179` = 84,82 `cm^3`-ben van 36,2 g HCl, ami `36.2/36.458` = 0,993 mol HCl

Mennyi tömény oldatban van 0,1 mol HCl?

x = `0.1/0.993*84.82` = 8,54 `cm^3`

8,55 `cm^3` tömény HCl-at kell bemérni, a valóságban ennél többet, ugyanis a HCl igen illékony, a tömény oldatnak a koncentrációja már valószínűleg csökkent.
0