Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Matek témazáróra való gyakorló feladatok

42


Tud valaki segíteni megoldani őket a holnapi témazárómban sokat segítene!?
Egy trapéz párhuzamos oldalainak aránya 4: 7. Az egyik szár 10 cm hosszú. Mennyire kell ezt a szárat meghosszabbítani, hogy a másik szár meghosszabbítását metssze?
• Egy derékszögű háromszög befogója 7 cm. Az átfogóhoz tartozó magasság hossza 4,9 cm. Mekkora a többi oldala? Mekkora a háromszög területe és kerülete?
• Adott egy test �� =75arányú hasonlósági transzformációval kapott képe. Hányszorosára változott a test térfogata és a testet határoló megfelelő síkidomok területe?
• Szerkessz √10 cm hosszúságú szakaszt! Írd le a szerkesztés menetét!
• Egy háromszöget, melynek oldalai �� = 11 m, �� = 15 m, �� = 17 m, felnagyítottunk. A nagyításban a leghosszabb oldalnak a megfelelője 61,2 m hosszú. Mekkora a másik két oldal a nagyításban?
• Egy templom árnyéka 61,2 m, ugyanakkor a merőlegesen földbe szúrt 4,7 m hosszú rúd árnyéka 4,33 m. Határozd meg a templom magasságát!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A szerkessz háromszöget az jó feladat.
Annyit kell csinálnod, hogy egy olyan derékszögű háromszöget szerkesztesz, aminek az egyik befogója `3`, a másik `1` cm.
Erre alkalmazva a Pitagorasz-tételt: `3^2+1^2=c^2=10`, ebből következik, hogy a `c = sqrt(10)`, ahol a `c` az átfogó.
0