Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek témazáróra való gyakorló feladatok

Főoldal » Középiskola » Matematika
434


Tud valaki segíteni megoldani őket a holnapi témazárómban sokat segítene!?
Egy trapéz párhuzamos oldalainak aránya 4: 7. Az egyik szár 10 cm hosszú. Mennyire kell ezt a szárat meghosszabbítani, hogy a másik szár meghosszabbítását metssze?
• Egy derékszögű háromszög befogója 7 cm. Az átfogóhoz tartozó magasság hossza 4,9 cm. Mekkora a többi oldala? Mekkora a háromszög területe és kerülete?
• Adott egy test �� =75arányú hasonlósági transzformációval kapott képe. Hányszorosára változott a test térfogata és a testet határoló megfelelő síkidomok területe?
• Szerkessz √10 cm hosszúságú szakaszt! Írd le a szerkesztés menetét!
• Egy háromszöget, melynek oldalai �� = 11 m, �� = 15 m, �� = 17 m, felnagyítottunk. A nagyításban a leghosszabb oldalnak a megfelelője 61,2 m hosszú. Mekkora a másik két oldal a nagyításban?
• Egy templom árnyéka 61,2 m, ugyanakkor a merőlegesen földbe szúrt 4,7 m hosszú rúd árnyéka 4,33 m. Határozd meg a templom magasságát!
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
A szerkessz háromszöget az jó feladat.
Annyit kell csinálnod, hogy egy olyan derékszögű háromszöget szerkesztesz, aminek az egyik befogója `3`, a másik `1` cm.
Erre alkalmazva a Pitagorasz-tételt: `3^2+1^2=c^2=10`, ebből következik, hogy a `c = sqrt(10)`, ahol a `c` az átfogó.
0