Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek

Főoldal » Általános iskola » Matematika
593
2/x+2/y=1}
5/x-4/y=1}
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
Szorozzuk meg mindkét egyenletet xy-nal, hogy eltűnjenek a törtek, így kapjuk:
2x+2y=xy
5y+4x=xy
A két egyenlet bal oldala egyenlő egymással, felírva a kapott egyenletet:
2x+2y=5y+4x
Ezt megoldva: x=-1,5y Ezt helyettesítsük vissza az egyik egyenletbe:
2*-1,5y+2y=-1,5y2
-y=-1,5y2 /:-y
1=1,5y
y=2/3
Visszahelyettesítve az egyik egyenletbe kapjuk, hogy:
5*2/3+4x=2x/3 /*3
10+12x=2x
10=-10x
x=-1

Tehát x=-1 és y=2/3
0