Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

SOS

200
Segítsetek írni "szónoki stílust" az egész lapra kérem
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
segítség
0
Általános iskola / Magyar nyelv

Válaszok

1
A szónoki stílus a nyilvános szóbeli megnyilatkozások nyelvhasználatát jellemzi. Szokás előadói stílusnak is nevezni, de előadni a legkülönfélébb témákról lehet, s így például a tudományos témájú előadás a tudományos stílusrétegbe is besorolható. Hasonlóképpen a hivatalos ügyekben történő nyilvános megnyilatkozások a hivatalos stílus jegyeit viselik. Az ókortól kezdve különös jelentőségre tett szert a szóbeli meggyőzésnek az a műfaja, amely elsősorban közéleti témáról szól.
A szónoki stílus lényege tehát a meggyőzés. Az ügyetlen szónok előre leírt szöveget olvas fel, vagy tanulás után mond el, s "beszéde" ilyenkor nélkülözi az élőbeszéd elevenségét. A tehetséges szónok hosszas felkészülés után (anyaggyűjtés, rendszerezés, a hallgatóság lélektani megfigyelése, a hatáskeltő eszközök kiválasztása, a hangzás, a gesztusok, az arcjáték, valamint az öltözék összhangjának megkomponálása stb.) szabadon adja elő mondanivalóját. Közönségével állandó kontaktusban van, képes változtatni, rögtönözni a hallgatóság reakcióinak megfelelően. Nemcsak az értelemre, hanem az érzelmekre is hat.
Az említett követelmények meghatározzák a szónoki beszéd nyelvezetét: szemléletes, képszerű, élénk szóhasználat, változatos mondatszerkesztés jellemzi (felkiáltások, kérdések, ellentétes mellérendelő összetett mondatok stb.). A nyelvi megformáláshoz társul a hangzás változatossága is. A szónoklás tudományát, a retorikát már az ókorban is tanították. A szónoknak ismernie kell az anyaggyűjtés, elrendezés, kifejezés, emlékezetbe vésés és előadás különféle módozatait. CICERO szerint a szónoki beszéd szerkezeti egységei a bevezetés (a közönség megnyerése), az elbeszélés (a téma kifejtése), az érvelés (bizonyítás, cáfolat) és a befejezés.


https://www.nkp.hu/tankonyv/magyar_nyelv_10/lecke_02_018

1