Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Matek S.O.S.

Főoldal » Általános iskola » Matematika
537

1.Egy szoba 5,6 m hosszú és 3,2 m magas. Az alapterülete 24,64 m2. Milyen széles a szoba? Mekkora a térfogata?
2.Egy kocka alakú zárt tartály 13,5 m2 lemezből készült. Mekkora a tartály egy éle? Hány köbméter víz fér a tartályba?
KÉREM VALAKI SEGÍTSEN. NAGYON SÜRGŐS. DE KÉRLEK NE CSAK AZ EREDMÉNYT ÍRD LE, HANEM AZT IS HOGY KELL MEGOLDANI HOGY MEGÉRTSEM. KÖSZÖNÖM.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Általános iskola / Matematika

Válaszok

1
デ ビ ッ ド válasza 1 másodperce
1. Az alapterület a hosszúság és a szélesség szorzata, így ha a 24,64-et elosztjuk a hosszúsággal megkapjuk a szélességet. A térfogat pedig csak az alapterület és a magasság szorzata.
Ta = h · sz = 24,64 (m²)
5,6 · sz = 24,64 | :5,6
sz = 24,64/5,6 = 4,4 (m)
V = Ta · m = 24,64 · 3,2 = 78,848 (m³)
Megj.: A térfogatot V = h · sz · m -ként is fel lehet írni, de ha elakadsz az első pontnál és nem tudod kiszámolni a szélességet, akkor a térfogatot anélkül is ki lehet, ha megvan az alapterület. Ez a képlet csak az alapterület lebontása h · sz -re.
2. Megvan az egyik oldal (négyzet) területe, amiből ki tudjuk számolni az élét és az éléből pedig a térfogatot.
Toldal = a² = 13,5 (cm²) ⇒ a = √13,5 = 3,67 (cm)³
V = a³ = 3,67³ = 49,43 (cm³)
1