Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Egyenes egyenlete

Főoldal » Középiskola » Matematika
933
Írjuk fel annak az egyenesnek az egyenletét amely áthalad a következő 2 ponton:(9,6) és ((4,3) számoljak először vektort és úgy jó lesz?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

1
Igen, irányvektort számolva kijön.
Én legjobban szeretem normálvektorral felírni az egyenes egyenletét, mert azt a legegyszerűbb (szerintem) megjegyezni.
Most az irányvektor (9;6)-(4;3) = (5;3)
Akkor pedig a normálvektor: (3; -5)

Az egyenes egyenlete, aminek ez a normálvektora és átmegy a (9;6) ponton:
3x - 5y = 3·9 - 5·6
3x - 5y = -3

(Persze az is jó, ha a (4;3) ponttal írod fel:
3x - 5y = 3·4 - 5·3 = -3)
0