Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Oszthatósági feladat

Főoldal » Középiskola » Matematika
2169
Bizonyítsuk be, hogy 10 osztója 426¹⁹ + 2⁵⁸
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Matematika

Válaszok

2
426-nak minden hatványa 6-ra végződik.

2 hatványainak az utolsó számjegye: 2; 4; 8; 6 és újra ismétlődnek. 2^56 utolsó számjegye 6, mert 56:4=14, tehát utolsó számjegyként 14-szer fog ismétlődni a 2; 4; 8; 6.
2^57 utolsó számjegye 2, 2^58 utolsó számjegye 4.
426^19 + 2^58 utolsó számjegy 0, mert6+4=10.
Ha egy szám nullára végződik, akkor osztható 10-zel.
1

csak az utolsó számjegyek érdekelnk minket
a 426 bármelyik hatványa 6-ra végződik mert 6*6=36
a 2 hatványai 4-esével ismétlődnek 21=2
22=4 ...=8 ...=16 ...32 és elkezd itt ismétlődni
ezért 56-ban a 4 megvan vagyis azt jelenti hogy akkor éppen körbeértünk és utánna még 2 mennünk kell és a 4 egyes helyiértékhez jutunk el vagy ez 4-re fog végződni ha pedig a két szám egyeseinek helyét összeadom az 10 :)
1