Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Oldatkészítés

Főoldal » Középiskola » Kémia
517
931 cm3 térfogatú 0,323 mol/dm3 koncentrációjú sósavba beledobunk 1,24 g tömegű cinket. Hány dm3 23,7°C-os, 97,0 kPa nyomású hidrogéngáz keletkezik?

Tudom hogy a megoldás 0,482.
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
`A_(Zn)` = 65,4 `g/(mol)`

`Zn` + 2 `HCl` = `ZnCl_2` + `H_2`

931 `cm^3` oldatban van `0.931*0.323` = 0,3 mol HCl

1,24 g Zn az `1.24/65.4` = 0,019 mol

Keletkezik 0,019 mol `H_2`

n = 0,019 mol

T = 23,7 °C = 296,7 K

p = 97 kPa = 97 000 Pa

pV = nRT

V = `(nRT)/p` = `(0.019*8.314*296.7)/97000` = `4.82*10^(-4)` `m^3` = 482 `cm^3` hidrogéngáz fejlődik.
1