Keresés

Keresendő kifejezés:

Toplista

Toplista
  • betöltés...

Segítség!

Ahhoz, hogy mások kérdéseit és válaszait megtekinthesd, nem kell beregisztrálnod, azonban saját kérdés kiírásához ez szükséges!

Gravitációs erőtörvény

20
Ha nem lenne légkör, egyszerre érne le minden test ugyanakkora magasságból a földre. Ez miért van, ki volt, aki erre vonatkozóan kísérleteket végzett és mi köze ennek a Holdhoz?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
A szabadon eső test egyenletesen változó mozgást végez. A testet a gravitációs tömegvonzásból adódóan a tömeggel arányos, állandó nagyságú erő gyorsítja (G=m·g) Ezért fog gyorsuló mozgást végezni. A test sebessége viszont nem függ a test tömegétől (v=g·t) (Ezt igazolni lehet, egy légüres üveghengerben egy tollpihe és egy acélgolyó egyszerre esik le, mivel nincs közegellenállás) Szerintem a szabadesésre kísérleteket Galilei végzett, az ún. Pisai ferde toronyból.
Mivel a Holdnak nincs légköre, így ez a kísérlet könnyen elvégezhető, nem kell légüres teret mesterségesen létrehozni. A különbség az, hogy a Holdon kisebb sebességgel érnének a talajra, mint a Földön, mert a Holdon a gravitációs gyorsulás értéke kevesebb, mint a Földön.
0