Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Műholdak

Főoldal » Középiskola » Fizika
970
Mi az a vízszintes hajítás? Milyen képlet vonatkozik a földet érés idejére, és hogy milyen messze esik le a test?
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Fizika

Válaszok

1
Vízszintes hajításról akkor beszélhetünk, amikor egy testet vízszintes kezdősebességgel hajítunk el "h" magasságban a gravitációs térben. A vízszintesen eldobott test pályája görbe vonalú.
Az elhajított test vízszintes irányú mozgása egy állandó sebességű mozgás, míg függőleges irányú mozgása szabadesés
A távolság, ahol földet ér: s=v₀·t (ebből a földet érés idejét is ki lehet számolni t=s/v₀)
vagy a függőleges szabadesésből (szabadeséssel, és a vízszintes irányú mozgással egyforma idővel mozog!)
h=(g/2)·t²⇒t= 2h/g 

0