Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

PH számítás

Főoldal » Középiskola » Kémia
430
Összeöntünk 42,8 cm3 0,0152 mol/dm3 koncentrációjú kálium-hidroxid-oldatot és 24,2 cm3 11,22 pH-jú kalcium-hidroxid-oldatot, majd az egészet 250,0 cm3 térfogatra hígítjuk. Mennyi lesz az így keletkező oldat pH-ja?


Tudom, hogy a megoldás 11,44, de nem tudom hogy hogyan jön ki
Addig megvan hogy:
V1=0,0428 dm3 c1=0,0152 mol/dm3
V2=24,2 cm3 pH=11,22 pOH=2,78 10^-2,78/2= 8,298*10^-4 ami a c2
V3=0,250 dm3
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1

I.

42,8 `cm^3` oldatban van `42.8/1000*0.0152` = `6.66*10^(-4)` mol `OH^-`

II.

pOH = 14-pH = 2,88

`[OH^-]` = `10^(-pOH)` = `10^(-2.88)` = `1,32*10^(-3)` `(mol)/(dm^3)`

24,2 `cm^3` oldatban van `24.2/1000*1.32*10^(-3)` = `3.19*10^(-5)` mol `OH^-`

Az oldatban lesz `6.66*10^(-4)+3.19*10^(-5)` = `6.98*10^(-4)` mol `OH^-`

Ez van 250 `cm^3`-ben.

1000 `cm^3`-ben `4*6.98*10^(-4)` = `2.79*10^(-3)` mol `OH^-`

pOH = `-lg[OH^-]` = 2,55

pH = 14-pOH = 14-2,55 = 11,45
1