Keresés


Toplista

Toplista
  • betöltés...

Magántanár kereső

Ha szívesen korrepetálnál, hozd létre magántanár profilodat itt.
Ha diák vagy és korrepetálásra van szükséged, akkor regisztrálj be és írd meg itt, hogy milyen tantárgyban!

Sziasztok! Légyszi ebben tudnátok segíteni?

Főoldal » Középiskola » Kémia
457
Klórgázt fejlesztünk sósav oldat elektrolízisével. Mekkora áramerősséggel kell elektrolizálni az oldatot, ha 6 cm3 gázra van szükségünk, s 20 perc alatt szeretnénk elvégezni a műveletet. (A klórgáz kis méretű oldódásától eltekintünk).
Jelenleg 1 felhasználó nézi ezt a kérdést.
0
Középiskola / Kémia

Válaszok

1
Egyesített Faraday egyenletből kiindulva:
` m = M/(zF) * I * t`
`(mzF)/(Mt) = I = (nzF)/t`
Tekintsük a moláris térfogatot standard állapotnak, így:
`V_m = 24.5 → n(Cl_2) = 0.006/24.5 mol`
anód: `Cl^(-) → 0,5Cl_2 + e-`, tehát 1 mol kloridionból 0,5mol gáz keletkezik
katód: `H^+ e- → 0,5H_2`
így behelyettesítve `(0.012* 1 * 96500)/(24.5*60*20) = ∼0.04` `A`
0